Over de Filippijnen

Bericht uit de Filippijnen, juni 2020

25 juni 2020 / StichtingHadF / Brieven

Een email van rev. Nilo Peig op 21 juni 2020

Sinds 1 juni is Abra in quarantine in verband met Covid-19. We kunnen in de kerk slechts 50% van de capaciteit gebruiken. Iedereen moet een mondkapje dragen en handen en voeten worden gedesinfecteerd bij de ingang. Ook moet iedereen afstand houden van elkaar en een “mano” (handkus) is voorlopig verboden. Veel restricties dus.

Ik werk nu op mijn kantoor op de school Holy Spirit Academy, die aan de overkant van de straat is, dus goed toegankelijk voor mij. Voor het eerst sinds 2007 is de Bisschop dagelijks in het Bishop’s House, dit is voor hem het langste verblijf in Abra van de afgelopen 13 jaar.

Morgen zullen we de diploma’s en medailles uitreiken, niet aan de scholieren en studenten, maar aan hun ouders en verzorgers. Dat moet omdat mensen onder de 20 jaar en ouderen binnenshuis moeten blijven. De uitreiking had afgelopen maart al moeten plaatsvinden, maar ze waren gecancelled vanwege Covid-19.

Het ‘department of Education’ heeft face-to-face lessen komend schooljaar verboden, dat start op 24 augustus. We moeten lessen voorbereiden die de leerlingen en studenten thuis kunnen uitvoeren. Aan het begin van elke week worden de lessen aan de ouders meegegeven en zij brengen het aan het einde van de week terug. We zullen zien hoe succesvol dit wordt.

Met het geld van de stichting helpen we de arme mensen, en de laatste tijd is deze groep groter geworden omdat meer mensen werkloos zijn geworden. Na 2,5 maand zonder salaris zijn sommige echt in nood.

Ik verwacht in het nieuwe schooljaar meer aanvragen van jonge mensen die hulp vragen voor de bekostiging van hun studie. Als de pandemie doorgaat zal er ook hulp nodig zijn voor voedsel, zorg en medicijnen. Hartelijk dank voor al jullie hulp.